Lär dig att förstå betting med spread och när du bör använda det

mån 27 nov 2023, 15:07

Om du är ny inom betting stöter du snabbt på en hel del termer som kan verka fullständigt obegripliga. Ett av de koncept som kan vara absolut svårast att begripa sig på är betting med så kallad spread. Det är en form av betting som skiljer sig rätt markant från den typ av betting vi här i Sverige är bekanta med.

Vi ska därför på ett grundläggande sätt försöka gå igenom vad betting med spread innebär och när du kan använda dig av det.

Vad är ett spread?

Spread är ett begrepp som bettingen har hämtat från finansvärlden. När du köper aktier och andra finansiella instrument finns det oftast två priser: ett pris som köpare är villiga att köpa instrumentet för och ett högre pris som är vad säljarna vill sälja instrumentet för. Skillnaden mellan dessa två belopp är vad man kallar för en spread. Det är denna spread som gör aktiehandel lönsam för banken och sportbetting med spread lönsamt för din bookmaker.

Spread inom sport betting fungerar på ett liknande sätt. Du väljer att spela på om ett utfall hamnar under ett givet spread, vilket kallas för att sälja, eller om det hamnar över samma spread vilket kallas för att köpa. Ta till exempel antalet mål i en fotbollsmatch med en spread på 2.2-2.4

När du lägger ett vanligt bet kan du bara vinna eller förlora och ett vinnande bet betalar enligt ett givet odds. När du spelar på ett spread fungerar din insats annorlunda. Du kan inte bara vinna eller förlora utan du vinner eller förlorar mer eller mindre beroende på hur rätt du har. Satsar du till exempel hundra kr på matchen ovan och köper över spread så vinner du mer ju fler mål över spreaden på 2.4 mål som resultatet blir.  3 mål ger dig en vinst på 3-2.4=0.6 alltså 60 kr vinst i ditt fall. Men blir det 5 mål vinner du 5-2.4=2.6 alltså 260 kronor.

Nackdelen är att dock att detta även fungerar likadant åt andra hållet. Du kan alltså när du bettar på en spread förlora mer än din satsning. Sålde du undersidan i samma match och det blev 5 mål så förlorar du 3.8 gånger din insats (5-2.2=3.8).

När ska du använda spread?

Betting med spread är något relativt nytt inom svensk sportsbetting och de flesta spelare har ännu inte prövat på denna spännande typ av betting. Det kan verka förvirrande och betydligt riskablare än vanlig betting där du alltid vet hur mycket du kan förlora.

Men betting med spread kan vara ett spännande och potentiellt lönsamt sätt att betta på sport. Det finns numera gott om spreads att välja bland. I fotboll kan du till exempel satsa på antal mål, målminuter (när första mål görs), hörnor, varningar och röda kort och en hel del annat. Det gör spreads intressanta för den som gillar att pröva sin skicklighet och sportkunskap. Du kan helt enkelt satsa på saker som du inte kan inom traditionell betting.

Det faktum att du i teorin har obegränsad upp- och nedsida gör att du måste vara försiktig och försäkra dig om att du förstår vad det är du satsar på. Därför rekommenderar vi att du när du börjar med spreads satsar betydligt lägre belopp än din standardinsats. Först när du har fått lite erfarenhet under bältet och varit med om både lyckade och misslyckade bets kan du öka dina satsningar.

Fördelen med spreads

Det är ingen hemlighet vad som är så lockande med att betta på en spread. Den obegränsade uppsidan gör att du kan göra riktigt fina vinster om du skulle pricka rätt. Spelar du på en vinnare i en match så vinner du lika mycket oavsett om de vinner med 1-0 eller 8-0. Men köpte du uppsidan i en spread i det senare fallet kan du få en riktigt fin vinst. Det känns dessutom extra roligt att se en match live där din spread redan har gått in och varje extra mål ger dig en ännu större vinst. Har du sålt nedsidan kan det också bli en riktig nagelbitare när det bara är minuter kvar och ett mål kan göra att ditt bet spricker.

För dig som gillar avancerade strategier kan man också använda spreads i kombination med andra sorters bets för att hitta intressanta spel där man kan använda en spread som en slags försäkring.

Om du är förtjust i brittisk sport så har du en extra stor fördel av att bekanta dig med betting på spreads. Spelformen har nämligen sina rötter i Storbritannien och därför är det mycket vanligt med spreads när man bettar på brittiska sporter såsom fotboll, cricket, curling eller hundkapplöpning.

;