Så fungerar spread eller handikapp inom sports betting

tis 31 okt 2023, 12:03

De flesta som är nybörjare inom betting brukar hålla sig till enkla “ett-kryss-två” satsningar. Man skummar igenom alla matcherna i sina favoritligor och väljer de odds man tycker är mest lockande.

Men för den som vill lära sig mer om betting lär sig snabbt att det finns en hel värld med olika sorters spel förutom att bara tippa en vinnare i en enskild match. Man kan spela komplicerade system med flera matcher, man kan tippa halvtidresultat eller specifika målskyttar. På bettingsidor finns det en enorm variation av olika spela att välja mellan.

I den här artikeln ska vi försöka ge en snabb översikt över att spela med spread, eller handikapp som det oftast kallas på svenska, som är en av de populäraste spelvarianterna. Men hur fungerar det, och varför skulle just du vilja spela med handikapp?

Vad är ett handikapp-bet?

Somliga matcher är väldigt jämna och svåra att tippa vinnaren i. Andra matcher är precis tvärtom, med ett lag som är storfavorit. Man kan givetvis lägga ett spel på en sådan match. Men problemet är att om du spelar på favoriten får du väldigt låga odds som gör att det inte är värt att riskera dina slantar för då kan du lägga dem på ett sparkonto och tjäna lika mycket utan att ta någon risk.

Du kan vinna betydligt mer om du spelar på en stor underdog i stället. Visst händer det någon gång då och då att en sådan underdog chockar världen och slår till med en storskräll. Men att i förväg kunna tippa detta är i det närmast omöjligt och det är inte troligt att du vinner i längden genom att hoppas på långsökta storskrällar.

För att göra dessa typer av ojämna matcher mer attraktiva för spelare så erbjuder bettingsidor ofta spel med handikapp. Det fungerar på det vis att man ger underdogen ett visst antal mål eller poäng som handikapp medan favoriten i stället får minus ett visst antal mål eller poäng.

Ett fiktivt exempel

Tänk dig till exempel en fiktiv fotbollsmatch i ett EM-kval mellan Italien och Estland. Givetvis är Italien storfavoriter att vinna. Men om du läger ett spel med handikapp på 1.5 mål så förändras situationen helt. I praktiken innebär det att om du spelar på Italien måste de vinna med 2 måls marginal eller mer för att ditt spel ska räknas som vinnande. Väljer du att spela på Estland vinner du även om de skulle förlora matchen med ett uddamål. Det blir mer lockande att spela på en sådan match med handikapp. Du kan få bättre odds om du spelar på Italien och har större chans att vinna med ett spel på en underdog.

I vårt exempel kanske matchen är relativt betydelselös för Italien och man byter ut flera av sina bästa anfallare efter man tagit ledningen? Eller så väljer Estland att spel väldigt defensivt för att inte tappa för stor målskillnad och hoppas på ett kontringsmål? Det är betydligt mer skicklighet involverad i att tippa på en sådan match med hjälp av handikapp.

Varför ska jag spela med handikapp?

Du kan använda betting med handikapp på det sätt vi beskrivit ovanför för att vidga dina vyer och spela på matcher som annars skulle ge för dåliga odds. Men du kan även spela på handikapp på matcher som på pappret är jämnare. De gör att du kan få bättre odds om du lyckas tippa större vinster för ett lag.

Än så länge har vi bara talat om fotboll, men det finns andra sporter där spel med handikapp är ännu vanligare. Två exempel från USA är basket och amerikansk fotboll. Är du intresserad av att spela på dessa spännande proffsligor så är det ett riktigt handikapp om du inte förstår dig på hur spel med handikapp fungerar.

Vår rekommendation

Spel med spread eller handikapp kan verka förvirrande om du aldrig prövat själv. Men de är ett värdefullt verktyg för en spelare som letar efter bra odds och gillar att analysera matcher ingående. Du måste inte bara tippa en vinnare utan i stället måste du även försöka förutspå hur stora marginalerna blir. Det kräver en hel del men är både roligt och potentiellt lönsamt.

Det kräver en god förståelse för den sport och de lag man väljer att spela på. Handikapp spel kan även användas som en försäkring då du ibland kan hitta odds som hjälper dig att kunna vinna på fler olika utfall. Handikapp spel öppnar helt enkelt upp för en rad spännande strategier och intressanta spel för den som vill ta sin sportbetting till nästa nivå.

;